Trojitý účinok rýchlo pomôže Vášmu boľavému hrdlu.

Button
Pre lepší užívateľský zážitok na stránke Septolete Extra vám odporúčame používať prehliadač Google Chrome, Safari alebo Mozilla Firefox.

Užívať antibiotiká pri bolesti hrdla?

„Výskumy ukazujú, že až 61 % bežnej slovenskej populácie nevie, že na vírusové ochorenia nezaberajú antibiotiká.“ (Eurobarometer, 2018)

Ľudia si častokrát myslia, že antibiotiká sú univerzálne riešenie, ktoré vylieči chorobu v krátkom čase. Týždeň s chrípkou v posteli nie je síce nič príjemné, no každá choroba má svoj priebeh a vhodné spôsoby liečby. Bežné ochorenia ako nádcha či chrípka sa v skutočnosti ani nedajú liečiť antibiotikami. Dôvodov je niekoľko.

Prečo nie sú antibiotiká univerzálnym liekom?

Bolesť hrdla spôsobujú vo všeobecnosti infekčné alebo neinfekčné príčiny. K neinfekčným príčinám patrí podráždenie sliznice horných dýchacích ciest, ktoré je buď mechanické, alebo ho spôsobili chemikálie, fajčenie či pitie studených alebo sýtených nápojov. Oslabiť sliznicu môže aj teplotná zmena, či už počasia alebo pri prechode z klimatizovaného priestoru do teplejšieho.

Ak sa človek okrem bolesti hrdla cíti aj oslabene a vie, že ide o chorobu, potom treba skúmať infekčné príčiny. Tie majú na svedomí vírusy, baktérie a huby. Jednobunkové huby (kvasinky), napríklad Candida, však iba zriedka spôsobujú infekciu. Zvyčajne sa to stáva v prípade narušenia prirodzenej ústnej mikroflóry.

Ľudom teda najčastejšie spôsobujú bolesť hrdla vírusy, a to dokonca v 80-90 % prípadov. Antibiotikami sa však dajú liečiť len ochorenia vyvolané bakteriálnou infekciou, čo predstavuje menej ako 20 % zo všetkých bolestí hrdla.

Antibiotiká nie sú univerzálny liek a fungujú IBA pri bakteriálnom type ochorení!

Ako rozoznať bakteriálnu infekciu?

Bakteriálne infekcie môžu primárne vyvolať baktérie (najčastejšie) streptokokov alebo stafylokokov, no môžu vzniknúť aj sekundárne, a to v prípade, ak sa k pôvodne vírusovej infekcii pridruží aj bakteriálna. Vtedy vzniká angína, zápal pľúc, zápal priedušiek alebo iné závažnejšie ochorenia. Pacient na to príde zväčša tak, že mu nádcha alebo chrípka neustupuje a príznaky (ako aj bolesť hrdla, zvýšená teplota) pretrvávajú aj po 3-4 dňoch domácej liečby – poprípade sa zhoršili alebo sa pridali ďalšie.

Vtedy je vhodné navštíviť lekára, ktorý prostredníctvom testov odhalí pôvod ochorenia. V prípade bakteriálneho ochorenia lekár naordinuje antibiotickú liečbu, ktorá má za úlohu oslabiť alebo zneškodniť baktérie.

Faktom je však to, že 80-90 % prípadov bolesti hrdla majú na svedomí vírusy a vtedy je potrebné chorobu vyležať, poprípade liečiť symptomaticky, čiže zmiernením príznakov. To sa dá dosiahnuť voľnopredajnými liekmi, ako napríklad pastilkami alebo sprejom Septolete Extra.

Prečo nezabíjajú antibiotiká vírusy?

Baktérie a vírusy sú síce mikroorganizmy, ktoré spôsobujú v tele infekciu, no tam ich podobnosť končí. Baktérie sú väčšie bunky, ktoré sa dokážu samostatne hýbať, prijímať živiny, produkovať nové proteíny a rozmnožovať sa.

Vírusy sú podstatne menšie (10 až 100-krát) a pozostávajú z DNA, alebo RNA, ktoré chráni bielkovinový obal. Aby mohli rásť a rozmnožovať sa, musia infikovať hostiteľskú bunku. Vírusy sú vnútrobunkové parazity – ak sa dostanú do hostiteľskej bunky, napríklad nášho tela, dokážu ho prinútiť, aby vykonával všetky funkcie za nich. Aj ich množenie.

Antibiotiká fungujú tak, že baktériám zastavia ich rast a množenie alebo ich usmrtia. Vírusom nedokážu antibiotiká zamedziť žiadne činnosti, pretože samé ani žiadne nevykonávajú.

Nemá preto žiadny význam užívať antibiotiká na nádchu či chrípku, pretože ju nevyliečia. Treba si uvedomiť aj to, že ak antibiotiká zabíjajú zlé baktérie, tak potom zabíjajú aj tie dobré – a v našom tele sa ich nachádza viac než dosť.

Napríklad baktérie v črevách zabezpečujú fungujúci imunitný systém a ak ich zneškodníme antibiotikami, výsledkom nebude nič iné, len oslabenie obranyschopnosti organizmu. Ak už musíme antibiotiká užívať, mali by sme k nim pridať probiotiká (či už vo forme tabliet alebo mliečnych výrobkov) a konzumovať ich v dostatočnom množstve aj po skončení antibiotickej liečby.

Všetkého veľa škodí

Antibiotiká však netreba démonizovať. Sú to život zachraňujúce látky, ktoré majú obrovský význam pri liečbe určitých ochorení. Nie je to však univerzálny liek a ich užívanie závisí len od rozhodnutia lekára. Ten vie najlepšie, v ktorom prípade majú, a v ktorom nemajú význam.

Časté a nepravidelné užívanie antibiotík môže navyše spôsobiť antibiotickú rezistenciu. To znamená, že baktérie sa stanú odolnými voči týmto liekom budúca liečba ochorení ako angína, alebo zápal pľúc sa môže skomplikovať. Preto netreba konzumovať antibiotiká z predošlej liečby, poprípade od iných rodinných príslušníkov, ale vždy sa poradiť s lekárom.

Čo teda užívať na bolesť hrdla?

Na trhu existuje mnoho voľnopredajných liekov, ktoré liečia bolesť hrdla. Najrozšírenejšie sú antiseptiká, ktorých úlohou je odstrániť zo sliznice ako vírusy, tak aj baktérie a kvasinky. Eliminujú teda príčinu, no neporadia si s nepríjemnou bolesťou ani so zápalom. Ak hľadáte komplexné riešenie, pomôcť môžu pastilky alebo sprej Septolete Extra. Obsahujú kombináciu antiseptika (cetylpyridín) s analgetikom (benzydamín) a dosahujú trojitý účinok:

  • eliminujú príčinu,
  • pôsobia proti bolesti,
  • liečia zápal.

To je zaujímavé! Prečítajte si o bolesti hrdla viac.

Všetky články