Trojitý účinok rýchlo pomôže Vášmu boľavému hrdlu.

Button
Pre lepší užívateľský zážitok na stránke Septolete Extra vám odporúčame používať prehliadač Google Chrome, Safari alebo Mozilla Firefox.

Po akých liekoch siahnuť pri bolesti hrdla?

Nepríjemné pocity v hrdle zažil už takmer každý a zvyčajne sa k nim na začiatku choroby pridruží aj únava a bolesť hlavy. Mnoho ľudí má pre takéto prípady doma v lekárničke voľnopredajné lieky, poprípade si nejaké uteká kúpiť. Ako sa však vyznať v tom množstve liekov? Ktoré sú tie najvhodnejšie?

Antiseptiká – eliminujú príčinu

Antiseptiká sú liečivá, ktoré zneškodňujú väčšinu mikroorganizmov na živých tkanivách.

Odstránia infekciu a zneškodnia vírusy, baktérie aj kvasinky. Konkrétne pri baktériách narušia bunkovú stenu a zneškodnia baktériu zvnútra. Vírusom zas poškodia ich bielkovinový obal.

Antiseptiká pôsobia na široké spektrum vírusov aj baktérií, a preto sú takmer vždy prvou voľbou pri začínajúcich ťažkostiach. Sú univerzálnym riešením, ktoré sa dá zakúpiť vo forme pastiliek samostatne, alebo môžete siahnuť po lieku, ktorý okrem antiseptík obsahuje ešte čosi navyše.

Antiseptiká + lokálne anestetiká – eliminujú príčinu a pôsobia proti bolesti

Druhú skupinu voľnopredajných liekov, po ktorých môžete pri bolesti hrdla siahnuť, sú liečivá kombinujúce antiseptiká spolu s lokálnymi anestetikami. O čo v princípe ide? Lokálne anestetikum je látka, ktorá spôsobí znecitlivenie boľavého hrdla. Nemá však protizápalové vlastnosti a je to rýchle, no iba krátkodobé riešenie problému.

Antiseptiká + lokálne antibiotiká – eliminujú príčinu a pôsobia proti bolesti

Treťou možnosťou sú lieky, ktoré spájajú antiseptiká s lokálnym antibiotikom. Antibiotiká však vo všeobecnosti dokážu eliminovať iba baktérie, nie vírusy. Väčšina (vyše 80 %) všetkých sezónnych ochorení je však spôsobená vírusovou infekciou, a preto ak ešte pacient nenavštívil lekára a nepozná druh ochorenia, nie je nutné siahať po tabletkách s lokálnym antibiotikom.

To totiž pôsobí najmä na baktérie streptokoky a stafylokoky, no pri počiatočnej bolesti hrdla je omnoho väčšia pravdepodobnosť, že tieto baktérie v tele nemáte. Ak ich lekár pri zhoršujúcom sa stave objaví, vtedy začína štandardná antibiotická liečba.

Nesteroidné protizápalové lieky (nazývajú sa aj NSAID, analgetiká, alebo antiflogistiká) – pôsobia proti bolesti a zápalu

Ak vás trápi zapálené hrdlo aj bolesť a radi by ste ju odstránili, siahnuť môžete po analgetikách – liekoch, ktoré rýchlo a spoľahlivo tlmia bolesť aj zápal. Neodstránia však príčinu boľavého hrdla, ktorou sú zväčša vírusy a baktérie.

NSAID + antiseptiká – eliminujú príčinu, pôsobia proti bolesti a zápalu

Piaty typ lieku, ktorý lieči bolesť hrdla, kombinuje antiseptikum spolu s nesteroidným protizápalovým liekom. Táto kombinácia dosahuje komplexný výsledok, pretože:

  • eliminuje príčinu (vírusy či baktérie, ktoré spôsobujú zápal v hrdle),
  • zmierni bolesť,
  • vylieči zápal.

Na slovenskom trhu patrí do piatej kategórie napríklad liek Septolete Extra, ktorý je unikátny svojim zložením.

Obsahuje dve účinné látky (NSAID benzydamín a antiseptikum cetylpyridín), ktoré dosahujú spomínaný trojitý účinok. Užitím pastiliek alebo aplikáciou spreja Septolete Extra sa nielenže eliminujú vírusy či baktérie, ale sa aj odstráni zápal a nepríjemná bolesť.

Iné lieky by sa museli pre dosiahnutie tohto výsledku kombinovať, v prípade Septolete Extra stačí užívať jeden liek, a to 3-4 pastilky denne. Liek sa môže používať po dobu jedného týždňa.

Aké sú ďalšie benefity lieku Septolete Extra?

V prvom rade je to rýchly nástup účinku, a to už do 15 minút. Ďalej je to dlhotrvajúci účinok až do 3 hodín.

Nežiaduce účinky lieku sú na úrovni placeba, čo z neho robí bezpečný liek, ktorý môžete podávať aj deťom od 6 rokov. Tieto tvrdenia potvrdzujú odborné štúdie.

Pastilky či sprej Septolete Extra sú navyše bez cukru, lepku a laktózy, takže sú vhodné pre diabetikov a ľudí s potravinovými intoleranciami.

Navyše pastilky a sprej majú aj skvelú chuť. Pastilky dostanete v troch obľúbených príchutiach a sprej je s jemnou mätou. Vyberie si naozaj každý.

To je zaujímavé! Prečítajte si o bolesti hrdla viac.

Všetky články